Bebek Dostu
“BEBEK DOSTU HASTANE” Ne Demek?
Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatıldı.
Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanını alıyorlar. Hastanemiz 2012 yılında Bebek Dostu Hastane unvanını almıştır.
Hastanemizde “Başarılı Emzirmenin On Adımı” doğrultusunda eğitim ve hizmet faaliyetleri başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Hastanemizin amacı tüm doğan bebeklerin anne sütü almasını ve bu sayede kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca annelere verilen eğitimlerle sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendirmektir.
HASTANEMİZ BEBEK DOSTU FAALİYETLERİ
1- Sağlık Bakanlığı, WHO(Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF(Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) iş birliğinde temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklendirilmesi olan ANNE SÜTÜ EMZİRMENİN DESTEKLENMESİ EĞİTİMİ düzenli aralıklar ile Hastanemiz tüm sağlık çalışanlarına verilmektedir.
2- Bu eğitimler sağlık personeline 18 saat teorik, 4 saat uygulamalı olup, Türkiye de Emzirmenin Durumu, Anne sütünün önemi, Emzirme fizyolojisi, Emzirme ile ilgili sorunlar, Bebek Dostu Hastane Uygulamaları, İletişim ve Danışmalık gibi anne sütü emzirmelerinin doğru uygulamaları ile ilgili konularda 22 ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilmektedir. Diğer çalışanlara 4 saatlik eğitim verilmektedir.
3-Gebe Bilgilendirme ve Emzirme Danışma Merkezi Emzirme Destek Birimi ( Laktasyon ve Relaktasyon) , Kadın Doğum Servisi, NST Odasın da takip edilen hastalara gebelik ve doğum süreci, anne sütü, emzirme ve bebek bakım eğitimleri verilmektedir.
4- Hastanemizde doğum yapan annelerin bebekleri ile doğar doğma en kısa süre de ten tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlanılması, temasın sürmesi için annelere destek olunur.
5- Anne ve bebek Kadın Doğum Servisine geldikten sonra hemşire-ebeler tarafından anneye anne sütü, emzirme, süt sağma ve saklama koşulları, yenidoğan bebek bakımı gibi eğitimler ilk 6 saat içinde verilip, yatışı boyunca emzirme ile ilgili destek ve takipler sağlanmaktadır. Bebeğin günlük fizik muayenesi ilgili hekim ve hemşire eşliğinde yapılıp, yenidoğan tetkik ve takipleri yapılır. Yenidoğan taramaları (İşitme Tarama Testi-Topuk Kanı-Konjenital Kalp Hastalıkları Taramaları gibi) yapılmaktadır.
6- Yabancı uyruklu hastalara anne sütü ve emzirme ile ilgili tercüman eşliğinde eğitimleri verilip dokümanlar dağıtılmaktadır. Arapça anne sütü ile ilgili eğitim dokümanları bulunmaktadır.
7- Doğum yapmış tüm annelere anne sütünün sağılması saklanması ile ilgili bilgiler verilmektedir.
8- Doğum yapmış tüm annelere anne sütü ile beslenmenin yararları ve emzirme ile ilgili broşürler dağıtılmaktadır.
9- Hastanemizden taburcu olan annelere emzirme ile ilgili bir sorunları olduğunda bebeklerini emzirmeye devam edebilmeleri ve karşılaşılabilecek sorunlarını çözebilmeleri için; Mesai saatleri içinde Aile Hekimlerine, Bağlı bulundukları Aile Sağlığı Merkezine Hastanemizin Gebe Bilgilendirme ve Emzirme Danışma Merkezi-Emzirme Destek Birimine, Mesai sonrası Yeni doğan, Doğum Servisi veya Doğumhaneye yönlendirilmektedir.
Telefonlar; 0(482) 2129999 – 444 3650 İç hat ; 564, 619, 702
10- “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” kapsamında her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftasında farkındalık adına etkinlikler düzenlenmektedir.